Корисні, лікувальні властивості прянощів і спецій

Корисні, лікувальні властивості прянощів і спецій

У кожної поважаючої себе господині на кухні є полиця, де стоять баночки зі спеціями. Будь-яке блюдо, якщо в нього додати жменьку ароматної приправи, придбає новий незвичайний смак, здасться соковитіше і смачніше.

І у кожної господині є свої рецепти використання корисних спецій при приготуванні. Але навіть у найдосвідченіших іноді виникають питання, як правильно поводитися з приправами.

ЯК ЗБЕРІГАТИ Й ДОДАВАТИ СПЕЦІЇ?

В якому посуді найкраще зберігати спеції?

Насамперед, баночки зі спеціями повинні бути невеликими — при тривалому зберіганні спеції втрачають свій аромат, смак і цінні властивості, тому їх повинно бути небагато — стільки, скільки потрібно для додавання в їжу.

Запаси створювати безглуздо. Крім того, містяться і спеціях ефірні масла, які і складають їх головну цінність, легко випаровуються, тому банки повинні бути з щільно закриваються або, ще краще, загвинчуються кришками. З цієї причини в дерев'яних і керамічних баночках спеції зберігаються гірше, ніж в пластмасових або скляних.

Можна зберігати запашну зелень, наприклад, кріп або естрагон, не тільки в сухому вигляді, але і в пляшечці з оцтом, і також у свіжому вигляді, дрібно нарізавши і перемішавши з сіллю.

Зберігати корисні спеції треба в темному місці, в герметично закритому посуді.

Сухі корисні спеції в баночках з герметичними кришками можна зберігати не більше року. Порізана свіжа зелень, змішана з сіллю, стоїть у холодильнику два-три місяці. У пляшечках з оцтом вони зберігає аромат набагато довше — більше року. Натертий хрін тримають в холодильнику протягом двох тижнів.

Коли додавати спеції у страву?

У салати, сирні або сирні паштети, холодний соус спеції найкраще додавати за годину до подачі на стіл, щоб ефірні олії рівномірно розчинилися в жировій емульсії олії або майонезу, а страви як слід настоялися. Якщо ж ви смажите, печете або варіть, додайте спеції і їжу за кілька хвилин до готовності, щоб аромат не зник при кипінні і нагріванні.

Що ж стосується і фаршированих котлет виробів, то в них спеції потрібно додавати, адже приправи будуть захищені від перегрівання запеченою скоринкою і не зникнуть разом з пором, а розчиняться в невеликій кількості жиру, який є у м'ясному фарші.

Чи потрібно розмелювати спеції?

Розмелювання підсилює смак і аромат, але робити це краще безпосередньо перед вживанням — в неразмолотом вигляді спеції зберігаються краще.

КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ СПЕЦІЙ ПРИ ХВОРОБАХ

Ми хочемо запропонувати вашій увазі таблиці, ознайомившись з якою ви з успіхом зможете використовувати певні набори трав і прянощів для лікування або профілактики конкретних захворювань.

Чим корисні спеції і що вони лікують

Захворювання, органи, властивості Прянощі
Ангіна Асафетида, кардамон, кориця, куркума
Алергія Коріандр, куркума
Алкоголь Коріандр
Анемія Куркума, шамбала, шафран
Артрит Асафетида, імбир
Астма Асафетида, гвоздика, кардамон, кориця, куркума, шафран
Афродизіак Коріандр, мускатний горіх, фенхель, шафран
>Вагітність

Імбир, кориця, фенхель, шафран

Безсоння Кумин, мускатний горіх
Біль у вухах Гвоздика
Головний біль Гвоздика, імбир, кориця, мускатний горіх, гірчиця чорна
Зубний біль Асафетида, гвоздика, кардамон, чорний перець
Хронічий біль Імбир, калінджі, мускатний горіх, чорна гірчиця, чилі
Бронхи Асафетида, шамбала, кріп, чорний перець
Вітіліго Куркума
Волосся Шамбала
Запалення Калінджі, куркума, шамбала, чорний перець
Геморой Імбир, калінджі, кумін
Герпес (лишай) Чилі
Очі Асафетида, коріандр, куркума, кріп
Глисти Асафетида, чорний перець, чилі
Горло Асафетида, гвоздика, кориця, кумін, куркума, шамбала
Грибки Кориця, гірчиця чорна
Грип Кориця, куркума, шамбала, фенхель
Депресія Кардамон, шафран
Ясна Куркума
Дитячі захворювання Асафетида, коріандр, кумін, мускатний горіх, кріп
Діабет цукровий Куркума, чилі, шамбала
Дихальні шляхи Асафетида, калінджі, кориця, шамбала, фенхель
Шлунково-кишковий тракт Асафетида, імбир, кардамон, кориця, коріандр, кумін, куркума, мускатний горіх, шамбала (пажитник), фенхель, чорна гірчиця, чорний перець, шафран
Жіночі хвороби Асафетида, шамбала, фенхель, шафран
Запор Калінджі, гірчиця чорна
Зуби Фенхель, чорний перець
Печія Коріандр
Гикавка Кардамон
Імпотенція Асафетида, кардамон, мускатний горіх, шамбала, чорний перець
Істерія Асафетида, шафран
Кашель Асафетида, гвоздика, імбир, кориця, куркума, шамбала, чорна гірчиця, чорний перець, шафран
Шкірні Калінджі, коріандр, кориця
Кров Кориця, куркума, чилі, шафран
Лихоманка, жар Коріандр, кумін, шамбала, чорний перець
Менструація Асафетида, кориця, шамбала (пажитник), фенхель, чорна гірчиця, чорний перець, шафран
Метеоризм Кардамон, кориця, коріандр, кумін, куркума, кріп
Грудне Молоко (для збільшення його кількості) Імбир, калінджі, кориця, кумін, шамбала (пажитник), фенхель
Сечостатева система Кориця, коріандр, фенхель, шафран
Нариви Асафетида, куркума, чорний перець
Нежить Калінджі, кориця, куркума, чорний перець
Нерви Кардамон, мускатний горіх, шамбала, фенхель
Нетравлення їжі Асафетида, гвоздика, кориця, коріандр, кумін, мускатний горіх, фенхель, чорна гірчиця, чорний перець, чилі
Опіки Коріандр, куркума
Пухлини, набряки Коріандр, куркума, кріп
Пам'ять (її порушення) Калінджі, кумін, чорна гірчиця, чорний перець
Печінка Куркума, шафран
Пронос Коріандр, кумін, куркума, мускатний горіх
Нирки Калінджі, коріандр, кумін, шамбала, фенхель, шафран
Застуда Імбир, кардамон, кориця, кумін, куркума, мускатний горіх, шамбала, чорна гірчиця, чорний перець
Рак Фенхель
Рани Кориця, коріандр, куркума, шамбала
Пологи Кориця, кумін, шафран
Серцево-судинні захворювання Імбир, кардамон, кориця, мускатний горіх, шамбала, чорний перець, чилі, шафран
Синусит Шамбала
Суглоби, м'язи Асафетида, імбир, кориця, куркума, чорна гірчиця, чилі
Нудота, блювота Гвоздика, імбир, коріандр, кумін
Туберкульоз Гвоздика
Укуси отруйних комах, змій, отруєння отрутохімікатами Асафетида, калінджі, кумін, куркума, кріп, чорна гірчиця, чорний перець
Фарингіт Кардамон, куркума
Фурункульоз Імбир, кумін
Холера Гвоздика
Виразка Шамбала
Ячмінь на оці Гвоздика
199
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...