Корисні продукти в піст

Корисні продукти в піст

Відразу зауважимо — піст, це не дієта. Це про інше. Але для тих, хто вирішив «спробувати постити» головним стає питання, як не голодувати і не захворіти без улюбленої їжі.

Що ж з'їсти в піст?

Продуктів безліч. Головне правило — не катуйте себе і не беріться «дуже круто» — щоб не впасти в непритомність і потім на все життя заречься постити. Не треба! Зверніть увагу на найпростіше — квашену капусту: дешево і сердито. А вже вітамінів! Отже, все по порядку. Давно відомо, що вживання квашеної капусти підсилює вироблення соляної кислоти в шлунку. Крім того, така капуста містить пробіотики Leuconostoc, Pedіococcus і лактобактерії. Квашена капуста також містить досить багато вітаміну С, тому дуже корисна в зимовий і весняний час року, коли ми не можемо вживати достатньо свіжих овочів і фруктів.

Втім, і будь-які інші домашні або покупні соління можуть заповнити ваш дефіцит вітамінів та інших корисних речовин. Важливо, щоб у процесі їх приготування не використовувався оцет, а кислий смак досягався природними процесами бродіння. В якості найбільш поширених прикладів таких продуктів можна привести квашені яблука і бочкові огірки.

Їжте правильний хліб

Зверніть увагу, що деякі сорти хліба готують з використанням особливих заквасок, в результаті чого готовий виріб багато лактобактеріями, які здатні принести користь вашому травленню. На етикетці такого хліба виробник вказує, скільки колоній мікроорганізмів продукт містить на одиницю ваги.

Трохи екзотики не зашкодить

Суп місо — це страва досить популярне в Японії в якості сніданку. Готують його з ферментованих соєвих бобів, ячменю, рису і пшениці з використанням спеціальних бактерій — Aspergillus oryzae. У підсумку місо суп містить більше 160 штамів бактерій. Цю страву можна вживати і при схудненні, так як воно низькокалорійні, але багате вітамінами і антиоксидантами.

Харчові добавки

Ставлення до них неоднозначне. Головне, щоб вони були перевірені, тобто справжні, якісні, від відомого виробника. В даний час виготовляється безліч харчових добавок. Ці добавки бувають в різних формах, у вигляді капсул, таблеток, порошків або рідкі, що робить їх зручними для застосування, як дорослими, так і дітьми. Вони не забезпечують вас поживними речовинами, але можуть бути ефективними для відновлення балансу мікрофлори після перенесених захворювань або при відмові від деяких продуктів.

Якщо у вас є серйозні захворювання імунної системи або ви схильні до алергічних реакцій, то не приймайте біодобавки без узгодження з лікарем.

Коли капусту краще не їсти

Не рекомендується їсти свіжу білоголову капусту при захворюваннях щитовидної залози. Не показана капуста після хірургічних операцій на черевній порожнини та грудної клітки. Її не призначають при особливо сильних загостреннях виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, при шлунково-кишкових кровотечах.

Треба бути обережніше з цим овочем і тим, у кого виявлено гострий ентероколіт, супроводжується проносом. Сік білокачанної капусти не варто пити при високій кислотності шлункового соку, симптомах «роздратованого шлунку». Не свіжа, а квашена капуста не дуже корисна при виразковій хворобі, гастриті і панкреатиті.

Велика кількість квашеної капусти з-за вмісту кухонної солі шкодить гіпертонікам, людям із захворюваннями нирок і печінки. Для таких хворих капусту необхідно відмивати від розсолу або заквашувати з мінімальною кількістю солі — 10 г на 1 кг капусти.

Ну, а до капусти, звичайно ж, картопелька і салатики з молодої зелені… І ніякого відчаю!

171
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...