5 відкриттів в дієтології, які перевертають наші уявлення про продукти

5 відкриттів в дієтології, які перевертають наші уявлення про продукти

5 відкриттів в дієтології, які перевертають наші уявлення про продукти

Про нових наукових підходах до харчування розповіла біолог, генетик, американський вчений Анча Баранова.

Продукти можуть змінювати свою калорійність

— Перед вами сира морквина і відварна — без масла, просто у воді. Як думаєте, чи однакова калорійність у обох? — спантеличує аудиторію доктор біологічних наук, керівник Центру з вивчення хронічних захворювань метаболізму Школи системної біології (США) Анча Баранова.

Як з'ясувалося, приготовані овочі варені, запечені та ін., куди калорійніший свіжих! Чому? Сира морквина жорстка, організму потрібно багато зусиль, щоб пом'якшити і переварити її, на це витрачається енергія, тобто ті ж калорії. Якщо ми беремо зварений овоч, то він вже м'який, шлунок витрачає мінімальну енергію на переробку, а калорії ми отримуємо в повному обсязі. То ж з більшістю інших продуктів: чим сильніше вони перероблені, тим калорійніше.

Тому порада: якщо хочете схуднути, вибирайте продукти з мінімальною обробкою. Скажімо, не засмажені, а злегка запечені на грилі; не захоплюйтеся довгої варінням і гасінням.

Жорсткі обмеження можуть викликати «кроликовое голодування»

— Всі ми знаємо, що вуглеводи — це ворог: є тортики дуже шкідливо! — підморгує Анча Баранова. — Але ж і жири — вороги: вони дуже калорійні, ставлять нас на шлях до ожиріння. Залишаються білки, але так вони корисні?

Виявилося, що коли люди довго знаходяться на білковій дієті, у них може розвинутися синдром «кроликового голодування» (rabbit starvation). Вперше це явище було відмічено у канадських мисливців, які в періоди тривалих походів змушені були харчуватися виключно низкожирным м'ясом кроликів.

Через тиждень-півтори такої дієти у мисливців починалося важке отруєння з розладом травлення, діареєю, нудотою і при цьому нестерпним відчуттям голоду, пекучим бажанням з'їсти жирного і солодкого.

Резюме: не можна жорстко обмежувати організм в тих чи інших компонентах. Потрібно харчуватися збалансовано, інакше ризикуєте нашкодити здоров'ю.

Різним людям потрібна різна їжа

Яка саме — не в останню чергу залежить від генотипу. Приміром, з'ясувалося, що у деяких людей болісна головний біль — мігрень — може бути спровокована певними харчовими компонентами. Як правило, ці речовини містяться в продуктах і напоях, від яких більшість з нас отримує задоволення: шоколад, червоне вино і сир.

— Дослідження показали, що за хворобливу реакцію на них відповідають певні генетичні особливості, — розповідає професор Баранова. — Людям з таким генотипом бажано обмежити ці компоненти в харчуванні, і головні болі можуть зменшитися без ліків.

Їжа може викликати запалення або допомогти погасити його

Коли ми їмо що-небудь шкідливе, типу гамбургера, то змінюється експресія (тобто активність) генів не тільки в шлунку і кишечнику. Виявилося, що нездорова їжа впливає на роботу генів в органах, що не мають, здавалося б, ніякого відношення до травленню.

— Показове дослідження було проведено на тканинах простати, — наводить приклад Анча Баранова. — Пацієнтам, яким належало видалення цього органу, в процесі підготовки до операції запропонували взяти участь в експерименті. Одна група учасників перейшла на дієту, здатну знижувати запалення в організмі. Друга група їла багато солодкого, жирного, смаженого.

Через 4 тижні пацієнтам провели заплановану простатектомію (видалення частини передміхурової залози), а в здорових тканинах простати досліджували експресію генів. Виявилося, що місяця на здоровій дієті досить для того, щоб прибрати запалення і повернути роботу генів до нормального стану.

Чим менше їсть мама під час вагітності, тим вище схильність дитини до повноти

Здавалося б, парадокс, але дослідження підтвердили це. Вчені проаналізували дані про жінок, вагітність яких припадала на періоди голоду, воєн і т. п. Потім зібрали відомості про стан здоров'я дітей і зіставили.

— Так виникла теорія фетального програмування, — пояснює Анча Баранова. — Суть у тому, що, якщо мати під час вагітності недоїдає з якихось причин, зародок пристосовується до того, що в майбутньому, по всій видимості, нічого хорошого чекати не доводиться. Епігеном дитини (тобто система роботи його генів. — Авт.) змінюється таким чином, щоб більш ощадливо використовувати доступні калорії. Для людини це обертається підвищеним апетитом і схильністю до набору зайвої ваги.

Геть запалення!

Про продуктах, які здатні знижувати запальні процеси в організмі, розповідає в своїй книзі «8 унікальних способів досягти довголіття» вчений-геронтолог, експерт з генетики старіння і довголіття Олексій Москальов.

До таких лікарських продуктів, зокрема, відносяться:

  • томати;
  • фрукти і ягоди: яблука, полуниця, чорниця, апельсини, вишня;
  • горіхи: мигдаль, волоський горіх;
  • оливкова олія;
  • листові овочі: шпинат, листова капуста;
  • жирна риба дикого улову: лосось, макрель, тунець, сардини;
  • кава;
  • зелений чай.

— В цих продуктах містяться поліфеноли, омега-3 і інші біологічно активні речовини, які пригнічують активність запальних ферментів в організмі, — пояснює учений.

289
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...